ECONOMIA

Salaris i cicle econòmic: una aproximació amb la corba de Phillips

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

23 Setembre, 2015


Ara que la recuperació econòmica està guanyant intensitat, l’evolució dels salaris a Espanya ha tornat al centre del debat econòmic. La pregunta que molts ciutadans es fan és: quant ha de durar la recuperació perquè els salaris tornin a pujar? En aquest post intentem respondre aquesta pregunta analitzant la relació històrica que existeix entre salaris i desocupació (coneguda com la corba de Phillips), que es recull al Focus de ”la Caixa” Research “Salaris i cicle econòmic: una aproximació mitjançant la corba de Phillips”.

Una mirada a la crisi de 1992-1993

La corba de Phillips, publicada el 1958 per l’economista neozelandès William Phillips, establia una relació negativa entre el creixement dels salaris i la taxa d’atur al Regne Unit. Per entendre-ho millor, apliquem aquesta anàlisi al cas espanyol. Una anàlisi de la crisi econòmica de 1992-1993 evidencia que els salaris solen créixer menys durant una època de recessió. De fet, per cada punt percentual que va augmentar la taxa d’atur durant aquests dos anys, el creixement salarial es va reduir en 0,65 p. p., en termes nominals.

Salaris i cicle econòmic: corba de Phillips

En general, els salaris comencen a repuntar quan la taxa d’atur se situa per sota del seu nivell estructural. En la recuperació dels anys noranta, els salaris bruts creixien al voltant d’un 3% anual mentre que la inflació ho feia un 3,2% de mitjana. No va ser fins a l’any 2000, quan la taxa d’atur es va situar per sota del 12%, que el ritme de creixement dels salaris no va augmentar.

Els salaris en la recuperació actual

Si traslladem aquest escenari a l’actualitat, s’estima que caldrà que la desocupació segueixi descendint un temps perquè els salaris tornin a créixer. Quant podria ser? És una cosa difícil de predir. Actualment, la taxa d’atur segueix sent molt elevada, per la qual cosa en aquest context s’espera que els increments salarials siguin limitats, com prediu la corba de Phillips.

Salaris i cicle econòmic: corba de Phillips

El que sí que sembla clar és que la sensibilitat salarial serà diferent per sectors. En aquells amb un marge més ajustat per augmentar la producció amb els recursos disponibles, es preveu que l’increment de la remuneració es produeixi abans. Almenys, això és el que l’FMI recomana a Espanya en el seu informe anual sobre l’economia espanyola per tal de no posar en perill els guanys de competitivitat laboral generats en els últims anys.

Si t’ha agradat aquest post i t’interessa aquesta tipus d’anàlisi sobre l’economia nacional i internacional, et convidem a llegir l’informe de setembre de ”la Caixa” Research. Si el que vols és estar al dia de l’actualitat econòmica i financera, pots seguir a @lacaixaresearch a Twitter.

Accepto les condicions d'ús.