SOSTENIBILITAT

Contra el despoblament rural: agricultura biològica

Temps de Lectura: 5 minuts

Contra el despoblament rural: agricultura biològica
Avatar

CaixaBank

02 Desembre, 2015


Pot l’agricultura biològica frenar el despoblament de les zones rurals? Amb el pas del temps, desenes d’investigadors s’han fet aquesta mateixa pregunta, per bé que ha estat el científic Jean-Claude Rodet qui ha trobat recentment la resposta. Segons un estudi que ha publicat, l’agricultura biològica genera riquesa i servirà per ajudar les zones de camp que es troben despoblades a mantenir un nombre mínim d’habitants.

L’expert assenyala que aquest tipus d’agricultura obre noves vies de negoci per als professionals del sector que vulguin desenvolupar la seva activitat en la zona rural on sempre han residit.

L’agricultura biològica es basa en pràctiques relacionades amb la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. En concret, consisteix a cultivar un espai de terreny sense necessitat d’utilitzar productes químics per millorar els cultius ni per combatre les plagues. Jean-Claude Rodet ofereix un manual per iniciar-se en aquest treball i aconseguir treure rendiment al camp tant a nivell personal com professional.

L’objectiu principal d’aquest tipus d’agricultura és cultivar aliments 100% saludables. Atès que els processos que s’usen per a això són sostenibles, s’aconsegueix protegir el camp i l’ecosistema, ja que no es danya la terra ni s’utilitzen substàncies nocives per al terreny o per al cultiu.

Pràctiques com aquesta comporten múltiples avantatges per als cultius. Un d’aquests avantatges és que l’agricultor respecta el cicle natural del producte, per la qual cosa no se sobreexplota el terreny. L’agricultor ofereix al camp el temps que necessita per refer-se amb l’objectiu de mantenir la sostenibilitat de la producción.

Per aquest motiu, està considerat com un dels sistemes de producció més viables en les zones rurals. L’agricultura ecològica és un dels punts de salvació de les zones rurals, ja que, com que es produeix en zones pràcticament despoblades, les subvencions són superiors i, si no fos per aquest tipus d’agricultura, seria molt possible que aquests agricultors abandonessin el camp.

Els productes que es cullen mitjançant aquesta pràctica són els coneguts amb el nom d’“ecològics”. Són més saludables, ja que, segons publiquen diversos webs especialitzats en productes “eco”, estan lliures de residus tòxics procedents dels pesticides o d’altres productes empleats per millorar la qualitat dels cultius i evitar les plagues.

A més d’això, estan considerats més sans, ja que, com que l’agricultor no els tira cap producte sintètic, s’evita que els fruits que donin continguin substàncies que puguin provocar malalties i problemes per a la salut, com infarts, Parkinson o insuficiències respiratòries.

Els pesticides o plaguicides són els causants de malalties greus, com el càncer o les al·lèrgies. No només els estaria consumint l’usuari final, sinó també l’agricultor durant l’atenció diària de la planta.

En definitiva, aquest tipus d’agricultura és positiva en molts sentits. Precisament per aquest motiu, els prestigiosos Premios Verdes de la Fundación José Navarro han escollit com a lema en la seva cinquena edició “Allò ecològic com a estil de vida”, uns guardons que reconeixen la tasca d’entitats i persones en l’àmbit de l’alimentació, l’ecologia i la sostenibilitat. Els guanyadors es van conèixer la setmana passada en un acte especial que va tenir lloc al CaixaForum de Madrid.

AgroBank, el banc especialitzat en el sector rural

Per a totes aquelles persones que es dediquin o vulguin dedicar-se al món rural, CaixaBank va crear fa poc més d’un any una línia de negoci especialitzada en el sector agrari: AgroBank.

Amb això, l’entitat vol donar resposta a les necessitats dels seus clients agraris desenvolupant una oferta específica que inclou productes i serveis, finançament, ajudes a emprenedors i jornades tècniques, entre altres iniciatives.

Accepto les condicions d'ús.