INNOVACIÓ

7 recomanacions per protegir el teu mòbil

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

22 Març, 2016


Si haguéssim d’escollir un element que s’hagi introduït a les nostres vides gairebé sense que ens n’adonem, probablement molts estarien d’acord en el fet que els smartphones han passat a formar part del nostre dia a dia fins als detalls més petits. Mostra d’això és la penetració del mòbil al nostre país: el 80% de la població espanyola adulta té algun tipus d’smartphone.

Recomenacions per a protegir el teu mòbil

Gràcies a aquests dispositius, hem agilitzat i facilitat el nostre dia a dia, però, al mateix temps, també requereixen informació personal, cosa que suposa un risc en la seguretat de moltes dades rellevants. Tenint en compte que al nostre país es produeix un robatori de mòbil cada dos minuts, hem de prendre totes les mesures que estiguin a les nostres mans per garantir la seguretat al mòbil.

Aquí tens algunes recomanacions per mantenir el teu mòbil segur:

  1. Contrasenya: per bàsic que sembli, és un primer pas fonamental perquè no es pugui accedir al teu mòbil en cas de robatori o pèrdua. Les contrasenyes sempre seran més segures com més complexes siguin. Fes que  es bloquegi automàticament als pocs segons de no utilitzar-lo.
  2. Còpia de seguretat / Backup: fonamentals per salvar la informació del dispositiu en cas que es perdi o s’espatlli. En tots els dispositius Android i iOS, per exemple, hi ha la possibilitat d’emmagatzemar les dades al núvol i recuperar-les accedint des d’un altre dispositiu amb el mateix compte.
  3. Aplicacions: instal·lar una app és una cosa molt senzilla; tan senzilla que els cibercriminals se n’aprofiten. Per això, sempre hem de revisar els permisos que ens demana quan la instal·lem i apliquem el sentit comú; plantejar-se per uns segons si és normal que la app requereixi dels permidos que diu. També és útil donar un cop d’ull a les opinions d’altres usuaris sobre l’app.
  4. Antivirus: els mòbils d’avui dia són com ordinadors en miniatura, per la qual cosa també requereixen antivirus que els protegeixin de les amenaces.
  5. Phishing: una de les tècniques de frau més utilitzades és el phishing, que consisteix en missatges de correu electrònic, SMS o trucades que suplanten la identitat d’una companyia per sol·licitar informació confidencial. Per això, cal anar amb compte amb les pàgines web que, sense cap motiu, sol·liciten dades personals, claus d’accés o PIN de seguretat.
  6. Wi-Fi lliure: atenció quan detectis una “Wi-Fi gratis”; no t’hi connectis si no és una xarxa de confiança, podrien utilitzar-la per robar les teves dades. Ves amb compte al introduir dades confidencials com per exemple usuari i contrasenya, ni et descarreguis apps per accedir a xarxes wi-fi.
  7. Evita connexions innecessàries: Bluetooth, Wi-Fi, GPS… Intenta tenir aquestes opcions desactivades si no són imprescindibles.

Posant en pràctica aquestes mesures incrementem la seguretat als nostres dispositius, encara que en àmbits tan rellevants com el de les finances les mateixes companyies han de fer el que es pugui per garantir a l’usuari seguretat en operar amb el mòbil, com és el cas del servei CaixaBank Pay.

Si vols més informació sobre seguretat a l’smartphone, pots consultar la Guía para proteger y usar de forma segura su móvil de l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (INCIBE).

Accepto les condicions d'ús.