ECONOMIA

Tot el que has de saber sobre l’IPC

Temps de Lectura: 5 minutos

Tot el que has de saber sobre l’IPC
Avatar

CaixaBank

13 Maig, 2016


Tres lletres que coneixem molt bé i que hem sentit desenes de vegades (o més): IPC. Aquestes sigles responen a l’Índex de Preus de Consum, un valor numèric que mostra les variacions que experimenten els preus en un període determinat. En altres paraules, és una radiografia de l’evolució del cost de la vida a Espanya. Però… què s’hi amaga, al darrere?

La història de l’IPC es remunta al 1936, quan es va crear el Sistema d’Índexs de Cost de la Vida. Des d’aquest any i fins al 2002, aquest sistema va anar evolucionant fins a arribar a l’índex que coneixem actualment. No obstant això, l’IPC és un indicador estadístic viu, que evoluciona en funció dels canvis i hàbits de consum de la societat.

Com es calcula l’IPC? L’encarregat de calcular-lo és l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recopila informació de prop de 220.000 preus de 489 articles de tota mena per incloure pràcticament tots els àmbits de consum (alimentació i begudes, serveis de comunicació, transports, moda…). Tota aquesta informació l’obté de més de 30.000 establiments distribuïts en 177 municipis de tot el territori.

Tots els articles es distribueixen en 12 grups diferents, que tenen una ponderació estadística en funció del seu pes en el mercat. Per establir quines han de ser aquestes ponderacions, l’INE té en compte els resultats de l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF), en què participen 24.000 llars espanyoles i comparteixen informació detallada sobre la despesa en consum que fan.

* Els 12 grups que conformen l’IPC i les seves ponderacions per a l’any 2016 (Font: INE)

El càlcul de l’IPC es fa cada mes i es publica a mitjan mes següent al mes calculat.

Com influeix l’IPC en l’economia? L’IPC reflecteix l’evolució del cost de la vida. Per això, és un indicador clau per conèixer la inflació o la deflació de l’economia. Així mateix, és també una dada important per a l’economia de la llar, ja que, si l’IPC puja, per exemple, un 2%, una família haurà de gastar un 2% més per adquirir el “cistell de la compra” bàsic.

De la mateixa manera, l’IPC també influeix en el nostre poder adquisitiu. Seguint amb l’exemple anterior, si l’IPC puja un 2% però en canvi els ingressos de la llar (provinents de salaris, inversions, herències…) creixen un 5%, la nostra capacitat de compra augmentarà un 3%. Al contrari, si l’IPC puja més que els nostres ingressos, el nostre poder adquisitiu disminuirà.

A més, l’IPC resulta determinant en les decisions del govern d’Espanya, com quan és el moment d’aprovar prestacions, retribucions o despeses. Abans de les últimes reformes, per exemple, les pensions i els salaris es vinculaven en molts casos a l’evolució de l’IPC.

Si tens qualsevol dubte sobre l’Índex de Preus de Consum, pots visitar el web de l’INE.

Per aprendre més conceptes sobre educació financera, pots visitar altres posts d’aquest blog

Accepto les condicions d'ús.