SOSTENIBILITAT

Les diferències del lideratge segons el gènere

Temps de Lectura: 5 minutos

Les diferències del lideratge segons el gènere
Avatar

CaixaBank

14 Juny, 2016


Virginia Woolf, Teresa de Calcuta, Michelle Obama, Angelina Jolie… Què tenen en comú aquestes dones? Segons Montse Escobar, directora de la Divisió RP de Grey España, totes han estat valentes, han defensat una causa, han estat coherents a l’hora d’explicar una mateixa història, han resistit al fracàs i van transcendir les seves pors. Amb això, han aconseguit emocionar i, com a conseqüència, fer negocis.

Així encapçala Escobar la seva conferència “Dones directives i lideratge” en el cicle de xerrades DialogA, una presentació que convida a reflexionar sobre el paper de la dona al món empresarial.

En aquest sentit, la conferenciant posa diferents dades sobre la taula que fan pensar: segons Global Entrepreneuship Monitor (GEM), l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’Institut de la Dona, el 9,7% dels homes ocupats són directius davant del 4,8% de les dones i només el 37% de les empreses que emprenen està representat per dones. A aquestes xifres, cal sumar-hi que les dones representen el 60% de les llicenciatures a Espanya, però en canvi només ocupen el 45% del mercat laboral i el 10% dels càrrecs en l’alta direcció.

“Hi ha diversos factors causants d’aquestes xifres —explica Escobar—; un d’ells és la conciliació que, encara que penso que es pot aconseguir, hem de reorganitzar la nostra vida personal i professional de manera que ens faciliti la nostra pròpia realització i ens permeti estar progressant tan amunt com vulguem escalar”. Afegeix: “també crec que les dones estan molt còmodes en el middle management per les seves qualitats intrínseques d’ajudar, col·laborar, integrar i cocrear”.

Malgrat aquestes dades, Escobar es mostra optimista i apunta que en els últims anys els avenços han estat notables i reals i cada vegada són més les dones que s’incorporen en llocs de direcció d’una companyia. Ara bé… quines són les diferències entre un cap i una cap? Per a la directiva, moltes, i tot això té una explicació química: el 99% del codi genètic és igual entre homes i dones, però cal tenir en compte que en el genoma humà hi ha 33.000 gens. Així doncs, un 1% és molta diferència que, en l’àmbit del lideratge, es materialitza amb els trets següents:

  • Lideratge masculí: tenacitat, ambició, resultats a curt termini, independència, objectivitat, anàlisi, competitivitat i focus.
  • Lideratge femení: sensibilitat, integració, empatia, devoció, subjectivitat, ajuda, creativitat.

Per a Escobar, aquest contrast aporta beneficis a les organitzacions: “seria perfecte que les empreses comptin amb l’equilibri i el millor de cada gènere”. I apunta al col·lectiu femení com a motor del canvi: “fa massa anys que estem arrossegades per unes organitzacions androcèntriques. Això no se’n va en poques dècades. En totes les meves xerrades de dones i en les que assisteixo com a convidada, la paraula que surt més vegades no és dona, és por”.

Testimoni d’aquesta realitat, Escobar ha identificat les “100 claus del lideratge femení feliç”, entre les quals destaca diferents consells basats en la seva experiència, com són cercar la pròpia essència, definir els somnis i els propòsits i no perdre l’entusiasme.

“Marie Curie deia no considero que per ser dona m’hagin de tractar millor, perquè això em faria inferior. Ella és per mi el motor de canvi i de l’autovaloració”, afirma.

Segueix la conferència a Periscope

Montse Escobar serà avui a l’Oficina Store RAMBLA D’EGARA de Terrassa (Rambla, 191) oferint la seva xerrada “Dones directives i lideratge”. També podràs seguir-la en directe a partir de les 18.15 h a través de Periscope o Twitter.

Accepto les condicions d'ús.