INNOVACIÓ

Quines tendències portarà el sector financer el 2017?

Temps de Lectura: 5 minuts

Quines tendències portarà el sector financer el 2017?
Avatar

CaixaBank

13 Gener, 2017


La banca continua amb el seu procés constant de transformació. La irrupció de les noves tecnologies fa que el model de negoci es vagi adaptant contínuament per millorar-ne el servei. El sector financer és conscient d’aquest canvi de paradigma i treballa en el seu compromís per orientar el seu core bancari al moment actual. Però… cap a on ens dirigim exactament? Aquestes són les tendències tecnològiques que aviat trepitjaran fort, segons l’últim estudi de la consultora PwC.

  1. Big data: Una de les grans palanques del sector. La banca del futur i del present. PwC estima que el 2020 hi haurà al món 20 vegades més de dades de les que hi ha ara. Avui dia, per exemple, CaixaBank ja és capaç d’emmagatzemar, organitzar, entendre i utilitzar totes les dades per oferir un servei i una oferta personalitzats per al client; i, amb el pas del temps, servirà perquè les entitats financeres coneguin en temps real el que realment està demanant el seu públic.
  2. Intel·ligència artificial: La consultora PwC compara aquest canvi amb l’arribada al seu dia dels caixers automàtics. Es preveu que la seva utilització en banca comenci a anar més enllà de les aplicacions per a la detecció del frau. Per exemple, CaixaBank ha creat un servei d’assessorament en comerç exterior, basat en la tecnologia IBM Watson, capaç de respondre preguntes i dubtes tècnics utilitzant el llenguatge natural.
  3. Blockchain: Una enquesta realitzada per PwC entre directius del sector financer a tot el món va revelar que el 56% reconeix la importància que tindrà el blockchain en els seus negocis.  Tant és així, que fins i tot els bancs i els principals bancs centrals estan investigant com implementar aquesta tecnologia.
  4. L’economia col·laborativa: Tal com assegura l’empresa d’anàlisi Jupiter Research, l’economia col·laborativa representa uns 6.000 milions d’euros a tot el món. El 2020, l’estimació és que arribi a 20.000 milions. Sectors com el transport, l’allotjament o els béns i serveis educatius ja s’han vist afectats.
  5. Les fintech: La irrupció de les noves tecnologies permet crear nous serveis financers amb un clar valor afegit per als clients. A falta de definir el marc regulatori per a aquests nous serveis, la seva presència, segons PwC, augmentarà. La dada: el 2014 la inversió de les firmes financeres es va multiplicar per tres i la banca tradicional va invertir més de 215.000 milions de dòlars.
  6. El núvol serà la infraestructura dominant. Avui dia s’utilitza per allotjar processos de negocis diversos, però el 2020, segons la consultora, integrarà altres àrees estratègiques com els pagaments. El 2014, la inversió al món en les tecnologies del núvol va créixer un 26%. En aquest sentit, ja us vam explicar al nostre blog la importància de la computació cognitiva.
  7. Ciberseguretat i Internet de les coses: CheckPoint, gegant de la ciberseguretat, sosté que el nombre de ciberamenaces en xarxes registrarà l’any vinent el seu rècord. Segons la XI edició de Cost of a Breach Data, la bretxa econòmica per a les empreses el 2017 serà d’un 5% per cada bretxa. Per PwC, el ràpid creixement de l’Internet de les coses associat a àrees de pagaments, assegurances i banca comercial converteix la ciberseguretat en un factor cada vegada més important. La firma estima que, el 2020, hi haurà més de 25.000 milions de dispositius connectats arreu del món. CheckPoint, de fet, subratlla que les companyies han d’estar preparades per resistir atacs a tot tipus d’elements connectats.
  8. Biometria: Les aplicacions d’aquest procés són cada vegada més nombroses en el sector de la banca digital. Aquesta tècnica serveix per reduir el risc de suplantació en els processos d’identificació de persones. En molts casos, funciona igual que la signatura electrònica i serveix per reduir els costos i millorar els temps de resposta al client. CaixaBank ja utilitza la biometria en l’accés a les apps mòbils de forma habitual per a qualsevol client que tingui un dispositiu amb aquesta funcionalitat.
  9. Realitat virtual: Aquest 2016 ha estat l’any en què s’ha mostrat el seu autèntic potencial. Segons la consultora Deloitte, el sector ha superat la barrera dels 1.000 milions de dòlars d’ingressos mentre que les ulleres de realitat virtual han crescut més d’un 1.000%. No obstant això, estem davant d’un mercat volàtil que, tal com expressa la firma Business Insider Intelligence, recorda la indústria dels smartphones a mitjan dècada passada: una gran quantitat de fabricants de software i hardware entren en la indústria amb una enorme absència de certeses i sense uns estàndards acceptats de forma comuna”. En el sector financer encara hi ha molt de camí per fer.

Després d’haver vist tot això, no hi ha cap dubte que el 2017 és un any en què es continuarà avançant amb pas ferm en la transformació digital de la banca.

Accepto les condicions d'ús.