SOSTENIBILITAT

Només l’Everest s’interposa entre Ferran Latorre i el repte de la seva vida

Temps de Lectura: 5 minutos

Només l’Everest s’interposa entre Ferran Latorre i el repte de la seva vida
Avatar

CaixaBank

05 Abril, 2017


Amb tretze vuitmils a l’esquena, arriba el moment de la veritat, un més, per a Ferran Latorre. Només l’Everest, el sostre del món, s’alça majestuós entre ell i el repte de ser el primer català que corona els catorze cims més alts del planeta sense utilitzar oxigen artificial (CAT 14X8000). Quinze persones al món ho han aconseguit, i Latorre aspira a incorporar-se a aquesta llista tan selecta. Serà l’última ascensió, a l’estil alpí més pur.

Els preparatius per fer cim al voltant del 20 de maig ja estan en marxa. Ferran marxa cap a l’Himàlaia, i ho fa amb l’objectiu que ell mateix ha qualificat com el “repte final d’un projecte de vida”. Per fer-ho, l’alpinista català ha afrontat una preparació física específica, ja que aquesta faceta de l’ascensió serà vital per aconseguir l’èxit, i així ho recorda en cada entrevista que concedeix aquests dies. “És fonamental estar ben preparat físicament per tenir les màximes garanties possibles”, explicava fa poc al diari Marca. Latorre comparteix l’alpinisme amb una altra de les seves passions, comunicar, per la qual cosa podrem seguir les seves evolucions a l’Everest gràcies a fotografies, vídeos i cròniques en el seu blog, que a cada cim ens acosten a casa tant la bellesa com la duresa d’aquest repte. També la seva situació geogràfica a la muntanya i en temps real via satèl·lit podrà ser observada en actualització constant.

Ferran Latorre, Everest, esports, Himàlaia, CAT 14X8000

En aquests moments, a l’Everest, el web Desnivel.com ja informa de l’activitat dels coneguts com a doctors de la cascada per posar-ho tot a punt en un lloc estratègic de l’ascensió: la Cascada de Gel del Khumbu. Els xerpes doctors ja són allà, un cop acabat l’hivern, per equipar i assegurar la primera part de l’ascensió i també una de les més perilloses. Latorre atacarà l’Everest per la Via del Coll Sud, en companyia de l’austríac Hans Wenzl. Aquesta ruta estarà, amb tota probabilitat, més transitada que la del Coll Nord, en un any en què es preveu una elevada afluència d’expedicions atacant el cim a la vegada.

Ferran Latorre, Everest, esports, Himàlaia, CAT 14X8000

Pel de Vic, queden enrere les dures lluites amb els pics més alts de la Terra, en què ha comptat amb el suport de CaixaBank en el seu repte CAT 14X8000. A més, amb motiu d’aquesta expedició, es durà a terme un estudi científic pioner en l’àmbit internacional sobre falta d’oxigen: el Sherpa-Everest 2017 Project, impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa” i que desenvoluparà un equip de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Institut de Recerca de Sant Pau. Els resultats de la investigació permetran identificar les bases genètiques que determinen les adaptacions a l’altura així com els mecanismes associats a la falta d’oxigen o hipòxia i poder desenvolupar solucions terapèutiques per a malalties com l’asma o insuficiències respiratòries. Aquest estudi és un dels motius pels quals Latorre s’ha decidit a intentar el cim per la ruta sud, evitant problemes legals en els passos de frontera amb el material.

A l’horitzó ja només queda l’Everest. La muntanya i el romanticisme d’ascendir com ho van fer els pioners, sense oxigen artificial, en un entorn hostil que no està fet perquè els humans sobrevisquem gaire temps sense aquesta ajuda. A la mateixa altitud en què operen els avions comercials, Latorre cercarà els seus límits per posar punt final a l’ascensió de tota una vida.

Accepto les condicions d'ús.