ECONOMIA

Les 20 mesures que inclourà la nova Llei d’Autònoms

Temps de Lectura: 5 minutos

Les 20 mesures que inclourà la nova Llei d’Autònoms
Avatar

CaixaBank

18 Juliol, 2017


A finals de juny, la Comissió de Treball del Congrés dels Diputats va donar llum verd a la Llei de reformes urgents del treball autònom, la nova legislació per a treballadors autònoms, que continuarà el seu tràmit al Senat i que té previst ser aplicada el 2018.

Després de diversos anys reclamant aquesta reforma, els autònoms finalment veuen com les reivindicacions van donant el seu fruit. Una llei aprovada per unanimitat que inclou els següents canvis:

  1. Fins ara, els autònoms que es donaven d’alta podien gaudir durant els 6 primers mesos d’una quota d’autònom fixa de 50 € (tarifa plana). Ara, amb la reforma, el termini s’amplia sis mesos més fins a completar l’any.
  2. Es reduirà a dos anys el període necessari per tornar a gaudir de la tarifa plana si s’interromp l’activitat.
  3. Els menors de 30 anys i les dones menors de 35 podran encadenar fins a tres anys de bonificacions en funció de l’evolució del seu negoci. A més, a la reducció del 30% de la quota s’afegeix també la tarifa plana.
  4. Flexibilitat perquè els autònoms es puguin donar d’alta i de baixa de la Seguretat Social (SS) fins a 3 vegades l’any, pagant només el temps que han treballat.
  5. Els autònoms podrán canviar la seva base de cotització a la SS fins a 4 vegades l’any.
  6. Es reduirà a un 10% la “penalització” en cas de demora del pagament a la SS.
  7. La SS tornarà els cobraments extra d’alguns autónomos quan treballen de forma simultània en una altra feina com a assalariats. Els beneficiaris seran aquells que en la seva feina ja cotitzin sobre la base máxima.
  8. Els autònoms que treballin des de casa podran deduir-se una part fixa de la factura de subministraments com ara aigua, gas, electricitat, telefonia i internet sense que calgui separar els comptadors: descompte del 30% en la part proporcional de les factures que correspongui als metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat.
  9. A partir d’ara la SS també tindrà en compte els accidents que pugui patir un autònom en el moment de desplaçar-se al seu lloc de treball.
  10. Deducció de fins a 26,67 €/dia per a dietes i, si treballen a l’estranger, fins a 48,08 €.
  11. S’ampliarà l’oferta de cursos destinats a la formació d’autònoms, ja que ara només un de cada 300 està destinat a aquest col·lectiu.
  12. Les dones autònomes que necessitin agafar la baixa per maternitat no hauran d’incorporar un substitut en l’INEM. Així, l’activitat normal no se’n veurà afectada, ja que una persona del seu entorn es podrà posar al capdavant del negoci.
  13. L’edat dels menors a càrrec dels treballadors s’ampliarà dels 7 als 14 anys. Gràcies a això, els autònoms es podran beneficiar dels avantatges en el pagament de la seva tarifa per conciliació laboral.
  14. L’aplicació de la tarifa plana durant els 12 primers mesos d’activitat en els casos d’emprenedors amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% s’aplicarà ara a qualsevol que posi en marxa un negocio.
  15. Els autònoms que tinguin contractat almenys un treballador podran compatibilitzar el seu salari amb el cobrament del 100% de la seva pensió.
  16. Podran contractar treballadors sense perdre ajuts en cotitzacions i tarifa plana.
  17. Ja no hi haurà un límit en el nombre de contractacions de familiars ni en la condició que siguin menors de 45 anys. Així mateix, si contracten els seus familiars de forma indefinida com a assalariats, gaudiran d’una bonificació total de les cotitzacions de la SS.
  18. L’augment de la base mínima de cotització a la SS dels autònoms societaris no estarà vinculat a l’evolució de l’SMI (salari mínim interprofessional).
  19. Les bases de cotització dels autònoms societaris a partir d’ara les decidirà el Govern a través dels pressupostos generals de l’Estat.¡
  20. Augmentarà la participació institucional: les principals organitzacions del sector tindran cabuda en el Consell Econòmic Social.

Amb aquesta nova llei es preveu un augment en la creació de llocs de treball i, per tant, del teixit empresarial espanyol. Així doncs, s’apropa una nova època per als autònoms.

Accepto les condicions d'ús.