SOSTENIBILITAT

El naixement de l’emprenedoria social

Temps de Lectura: 5 minutos

El naixement de l’emprenedoria social
Avatar

CaixaBank

09 Octubre, 2017


«L’emprenedor social és algú que provoca un canvi important i sistèmic per a la societat.» De manera clara i convincent, William Drayton responia a la pregunta «Què és l’emprenedoria social, mesos després d’haver guanyat el Premi Príncep d’Astúries de Cooperació i Desenvolupament el 2011. «Allò que fa que algú sigui un emprenedor social és que aquesta persona, des del més profund del ser ésser, estigui compromesa amb el bé de tots», afegia.


Més conegut com Bill Drayton, es considera un dels pares de l’emprenedoria social. Les seves idees estan inspirades en els pensaments de grans activistes del segle passat, com Martin Luther King i Mahatma Gandhi. Tanmateix, la seva màxima inspiració ha estat l’emperador indi Ashoka del segle III aC qui, després d’iniciar una batalla per unir gran part del sud de l’Àsia, va renunciar a la violència i es va basar en la tolerància, el creixement econòmic i els projectes socials per construir els pilars d’una societat nova.

«Tots podem canviar el món»

Als 19 anys, Drayton va visitar l’Índia, un viatge que va canviar la seva vida per complet. La pobresa i les desigualtats d’aquest país van tenir en ell un fort impacte emocional. D’allà va néixer la idea de poder crear una societat millor, però com podia canviar el món un jove que tot just havia sortit de la universitat? «El que havia de fer era donar suport a les persones que ja estaven fent alguna cosa», explica, «no hi ha res més poderós que una bona idea en mans d’una persona emprenedora».

Ashoka, xarxa d’emprenedors

El seu gran recorregut pel món empresarial li va donar l’experiència i les eines necessàries per anar un pas més enllà. El 1981 va fundar Ashoka, la xarxa d’emprenedors socials més gran del món. Aquesta fundació aposta per una societat en què tots poden descobrir el seu potencial per millorar el planeta. Té tres eixos d’actuació: identificar emprenedors socials que tinguin la capacitat de generar un canvi i s’anticipin als reptes del futur, fomentar una educació changemaker i crear aliances entre empreses changemakers.

Actualment, dona suport a més de 3.300 emprenedors socials a 90 països diferents, entre ells, Espanya, on fa costat a una trentena de treballadors. Aquest 2017, s’han incorporat quatre emprenedors socials més a la plataforma: Carmen Pellicer (Fundació Trilema); David Cuartielles (Verkstad Education); Viviana Waisman (Women’s Link Worldwide), i María Almazán (Latitude).

«Tots podem canviar el món»

Drayton ha rebut reconeixements de totes les parts, encara que sempre té clar a qui ha d’anar dirigit l’agraïment al seu treball. Fa sis anys, quan va ser distingit amb el Premi Príncep d’Astúries, va explicar: «La decisió del jurat em commou profundament; sé que en realitat és un reconeixement als extraordinaris emprenedors socials a Espanya i arreu del món».

Aquest filantrop anima la societat a unir-se a la causa social, ja que considera que el món necessita molts emprenedors, homes i dones que assegurin que els canvis són sempre per al bé comú. I és que des de la creació d’Ashoka, Drayton sempre ha tingut molt clara la seva màxima: «Tots podem canviar el món».

Accepto les condicions d'ús.