SOSTENIBILITAT

Una carrera mundial: la Sant Silvestre

Temps de Lectura: 5 minutos

Una carrera mundial: la Sant Silvestre
Avatar

CaixaBank

28 Desembre, 2017


El running és un esport que any rere any suma adeptes a tot el món. La incorporació de la població a l’esport a través del running és un fet que s’ha notat en l’auge d’inscripcions en carreres populars, tant a Espanya com en infinitat de països. A CaixaBank, 11.000 empleats estan registrats en la plataforma d’equip saludable, que promou la vida activa i saludable a través de l’esport. CaixaBank, i la Fundació Bancària “la Caixa”, patrocinen 10 curses Sant Silvestre, el circuit per excel·lència d’aquestes dates nadalenques a tot el món.

D’on ve la llegenda esportiva?

Ara que acaba l’any, tots els runners tenen marcada una data en el seu calendari: el 31 de desembre. La Sant Silvestre s’ha convertit en una tradició popular que va néixer a Espanya el 1964, a Madrid.

La seva llegenda es remunta a l’1 de gener de 1923, quan el periodista portuguès  Cásper Líbero va ser testimoni d’una carrera nocturna a París. La curiositat d’aquesta competició era que els corredors portaven torxes durant tot el circuit, il·luminant el recorregut d’una forma mai vista fins llavors. El 1924, ja de tornada a Sao Paulo, Líbero va decidir crear la seva pròpia cursa nocturna per acomiadar l’any, el dia 31 de desembre, dia de Sant Silvestre segons el santoral catòlic. Aquesta tradició es va mantenir en el temps i es va estendre a altres països, fins a assolir el reconeixement mundial que té avui dia.

Sant Silvestre a Espanya

La Sant Silvestre Vallecana és la cursa més popular de tot el territori nacional. El naixement d’aquesta competició data de 1964, quan Antonio Sabugueiro va proposar organitzar una cursa nocturna per la ciutat madrilenya seguint l’exemple d’altres grans ciutats europees. Recaptant suports va aconseguir organitzar la primera edició de la Sant Silvestre Vallecana gràcies a la inestimable ajuda dels comerciants del barri i amb el suport dels veïns de Vallecas. En aquesta primera edició es van inscriure 100 atletes, que van recórrer els carrers de Madrid. En l’última edició disputada, la del 2016, l’organització va aconseguir reunir 40.000 persones inscrites, sense comptar tots els corredors que van sortir a completar el recorregut sense dorsal.

El fenomen de Vallecas ha tingut continuïtat en tot el territori. Actualment en tota Espanya se celebren més de 200 carreres de Sant Silvestre. La tradició ha evolucionat i algunes es disputen l’últim matí de l’any, d’altres a la tarda i fins i tot n’hi ha que a la muntanya, incloent innovadors circuits tècnics per als més aventurers.

CaixaBank, entitat compromesa amb l’esport i els valors que transmet, és patrocinador oficial de 10 carreres populars Sant Silvestre, com les d’Astillero, Burgos, Bakio, Pamplona, Sant Lluís, Tudela, València, Estella, Múrcia i Cartagena. Aquesta acció reforça el vincle de l’entitat financera amb les carreres més familiars que marquen el final de cada any.

Foto cortesía de DG Eventos

Sant Silvestre, un sant sense vinculació esportiva

Accepto les condicions d'ús.