ECONOMIA

Anàlisi i previsions del comerç internacional amb CaixaBank Research

Temps de Lectura: 5 minutos

Anàlisi i previsions del comerç internacional amb CaixaBank Research
Avatar

CaixaBank

15 Juny, 2018


En els últims anys, l’evolució del comerç internacional està seguint una tendència de moderació. Els països desenvolupats es mostren especialment preocupats davant d’aquesta debilitat i, encara que el 2017 el creixement hagi repuntat, la gran pregunta és: es tracta d’una tendència que perdurarà?

Per bé que costa trobar una resposta exacta, és important analitzar quina és la situació actual i quins factors influeixen en el patró del comerç mundial. Tots aquests punts els examina Clàudia Canals, economista sènior de CaixaBank Research.

Són tres factors els que s’han de tenir en compte per fer una anàlisi de la situació del comerç mundial actual. En primer lloc, el menor dinamisme de la inversió. “Un dels motius que explica aquesta major debilitat inversora és l’auge dels nous sectors tecnològics, que necessiten menys inversió clàssica”, explica Clàudia Canals. El segon factor és la desacceleració de la formació de cadenes de valor globals (CVG).

Finalment, s’ha de considerar el proteccionisme, un dels temes més candents dels últims mesos. Clàudia Canals argumenta que “de moment no ha tingut un impacte significatiu en els fluxos comercials” i que no s’espera que “les accions proteccionistes de Trump derivin en una guerra comercial en qualsevol regla”. Tanmateix, els riscos en aquest àmbit no són menyspreables.

Considerant tots aquests elements, CaixaBank Research preveu que el comerç internacional seguirà anotant avenços considerables.

Accepto les condicions d'ús.