ECONOMIA

El Mundial de futbol dona impuls l’economia de Rússia

Temps de Lectura: 5 minutos

El Mundial de futbol dona impuls l’economia de Rússia
Avatar

CaixaBank

28 Juny, 2018


Diuen que el gran negoci no és que et toqui la loteria, sinó organitzar-la. Una mica d’això també hi ha a les grans competicions esportives com els Jocs Olímpics o els Mundials de futbol. En efecte, si saps gestionar-la de manera adequada, potser el gran negoci no és guanyar una Copa del Món, sinó ser-ne el país amfitrió.

Per al Mundial de Rússia 2018 que s’està disputant aquests dies, el govern rus va pronosticar un impacte econòmic total de 15.000 milions de dòlars, quantitat que representa al voltant de l’1% del PIB anual del país. Així, en xifres absolutes, Rússia superaria els països organitzadors de les darreres quatre Copes del Món de futbol (per ordre invers, Brasil, Sud-àfrica, Alemanya i Corea-Japó). En xifres relatives, només se situaria darrere de Sud-àfrica 2010, en què la xifra va pujar fins al 2% del PIB.

A més, segons el comitè organitzador de Rússia 2018, s’han creat 220.000 llocs de treball, fet que ha permès a la població russa incrementar els seus ingressos en gairebé 7.000 milions de dòlars. “El Mundial ja ha tingut un impacte significatiu en el desenvolupament socioeconòmic del país. Si no hi hagués Mundial, no hi hauria hagut creixement econòmic”, va declarar Arkadi Dvorkóvich, cap del comitè organitzador i viceprimer ministre rus, que també va pronosticar que l’esdeveniment tindrà “un gran impacte” en l’economia nacional durant les pròximes dècades.

Però el benefici no serà uniforme arreu del país, o a les 11 diferents seus que acullen el campionat. Segons un informe de Moody’s, Saransk i Kaliningrad seran les dues més beneficiades, ja que les noves infraestructures, creades per a l’ocasió, suposaran més ingressos fiscals i menys inversions en grans projectes durant els pròxims anys. A l’altre extrem –econòmic– hi ha les ciutats de San Petersburg i Samara, dues de les més poblades del país, que arrossegaran més endeutament a causa de les inversions que s’han fet a les infraestructures mundialistes.

Impacte econòmic del Mundial de futbol a Rússia

Fins i tot així, l’estudi de Moody’s alerta que els beneficis obtinguts per Rússia seran a curt termini: “La major part dels beneficis econòmics ja s’estan notant a través de les inversions en infraestructures”, assenyala el document. Pel que fa als hotels, comerços, transports i telecomunicacions, augmentaran els ingressos durant el mes que dura el campionat, però els beneficis no aniran més enllà del 15 de juliol, la data de la final, segons l’agència internacional. D’altra banda, “els aeroports de Moscou estan entre els més beneficiats del sector transports, atès que la seva modernització ajudarà a incrementar el flux de passatgers fins i tot després de l’esdeveniment”, conclou l’informe.

Una altra dada destacada d’aquest esdeveniment és que es tracta del Mundial més car de la història. En total, 14.200 milions de dòlars (Brasil tenia un pressupost de 7.000 milions de dòlars). La major part d’aquesta xifra ha anat destinada a crear infraestructures de transport, en total 6.110 milions de dòlars. La construcció d’estadis s’ha emportat un altre important tros del pastís, en concret 3.450 milions, mentre que 680 milions de dòlars han estat destinats a allotjaments i hotels.

La celebració d’un Mundial, tanmateix, traspassa les fronteres del país organitzador. A Espanya, per exemple, la compra de televisors i de productes electrònics, merchandising i productes de menjar i beguda (cervesa, refrescos, snacks, patates…) es dispara aquests dies.

En resum, Rússia no ha guanyat mai la Copa del Món del futbol. Però potser el que ja ha guanyat és el premi d’organitzar-la.

Accepto les condicions d'ús.