INNOVACIÓ

Domòtica per estalviar a la llar

Temps de Lectura: 5 minutos

Domòtica per estalviar a la llar
Avatar

CaixaBank

10 Octubre, 2018


La domòtica, el conjunt de tecnologies aplicades al control i l’automatització intel·ligent de l’habitatge, aporta confort, comunicació i seguretat, a més de permetre gestionar de forma eficient l’ús de l’energia, assegura un informe de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). Ara que ja ha acabat l’estiu és, sens dubte, el moment ideal per esbrinar de quina forma la domòtica pot ser la nostra aliada per reduir la despesa en calefacció, però també en aigua i llum.

Calefacció

La calefacció constitueix prop del 60% de la despesa energètica de les llars. L’IDAE situa la temperatura ideal de la llar entre els 19 i els 21 graus durant el dia, i entre els 15 i 17 graus durant la nit, i una de les coses que permet la domòtica és precisament regular la temperatura de la casa, en funció de l’hora del dia, però també segons la temperatura exterior, la zona de la casa o la presència (o absència) de persones.

Altres opcions domòtiques perfectament factibles per reduir la factura són programar la calefacció només en les hores en què el preu de l’energia és més baix, o detectar si hi ha finestres obertes abans d’activar la climatització. Això últim ho podem fer fins i tot des del nostre telèfon, gràcies a aplicacions mòbils específiques.

Aigua

L’automatització intel·ligent de l’habitatge també pot ajudar a reduir el consum d’aigua, que a Espanya supera els 130 litres diaris per habitant. Si les aixetes automàtiques de centres comercials i aeroports encara són difícils de veure a les llars, les aixetes intel·ligents, amb pantalles i termòstats, són una interessant possibilitat de cara al futur. I en cas que es disposi d’habitatge amb jardí, es pot optar per sistemes de reg intel·ligent, que, gràcies a sensors d’humitat o de pluja, reguen només quan és estrictament necessari.

Il·luminació

Molts edificis d’oficines i comerços ja compten amb llums amb sensors de moviment que s’encenen només quan detecten presència humana i s’apaguen automàticament. Van un pas més enllà els sistemes amb sensors d’il·luminació ambiental, que s’encenen i apaguen depenent de si la llum natural és suficient o no. Que aquests sistemes es facin habituals també en el camp de la llar pot ser una simple qüestió de temps.

I com a mostra final, un exemple pràctic proporcionat per IDAE: si prenem un habitatge estàndard de 130 m2 de Guadalajara, habitat per 3 persones, amb una potència contractada de 5,7 kW, un consum anual de 4.500 kW i un cost de 550 euros i “el comparem amb un habitatge de les mateixes característiques en què s’ha fet una instal·lació de domòtica, després d’un any de monitoratge s’obté un estalvi del 80% en il·luminació, 25% en aire condicionat, 20% en petits electrodomèstics, 17% en calefacció i un 11% en aigua calenta”, sostenen publicacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia.

Accepto les condicions d'ús.