SOSTENIBILITAT

Barça Lassa: Pešić vol mantenir el títol de campió

Temps de Lectura: 5 minutos

Barça Lassa: Pešić vol mantenir el títol de campió
Avatar

CaixaBank

08 Febrer, 2019


El tècnic serbi afronta la seva segona etapa al capdavant del FC Barcelona amb el desig de tornar a acumular títols com l’últim “coper” de 2018

En el bàsquet hi ha multitud de factors, agents externs i interns que redefineixen un equip i els seus èxits o proeses. Molts analítics pensen només en els jugadors que conformen una plantilla en un intent per vaticinar un futur incert. Una gran plantilla pot obtenir innumerables títols, no hi ha dubte, mentre que una altra d’igual talent es pot quedar a zero.

La grandesa del bàsquet és que hi ha conjunts, modestos sobre el paper, que han aconseguit enlluernar el públic gràcies a una feina coherent i un joc efectiu i eficaç. El Barça Lassa n’és un exemple, un equip cridat a grans proeses però no sempre igual de contundent. Svetislav Pešić és el gran responsable de la línia ascendent que manté aquest Barça, actual líder de l’ACB, amb 16 victòries i només tres derrotes, així com el vigent campió de Copa. Repassem els mèrits d’aquest entrenador nascut a la localitat de Pirot, a l’antiga Iugoslàvia, ara fa 69 anys.

PEŠIĆ VA ACONSEGUIR L’ÚLTIMA COPA DEL REI DISPUTADA A GRAN CANÀRIA DESPRÉS DE TORNAR AL BARÇA L’ANY PASSAT

Va compaginar la selecció iugoslava amb l’alemanya i actualment manté la nacionalitat croata. És un dels millors entrenadors del món per les seves innovacions tàctiques i també pel gran palmarès que acumula. Un èxit que ni ell mateix s’imaginava quan ja brillava amb la selecció de Iugoslàvia, amb què va arribar a guanyar la Copa del Món de Bàsquet i dos Eurobàsquets —un amb Alemanya. Ara encara una nova aventura al capdavant del Barça, al qual va arribar l’any passat. En el seu anterior camí, durant el període 2002-2004, va aconseguir aixecar l’Eurolliga amb els blaugrana. També es va fer amb la Copa Korać amb l’Alba Berlín el 1995 i l’Eurocopa de la FIBA amb el desaparegut Akasvayu Girona el 2007.

Una vida lligada a la cistella

Pešić es va posar per primera vegada la roba de bàsquet el 1964. Diuen que el seu pare mai no li va negar l’oportunitat de convertir-se en jugador. El jove Pešić ja tenia una manera de jugar impròpia en aquella generació, i en això es va fixar el KK Pirot de Iugoslàvia. Després arribaria la seva oportunitat amb el Partizan de Belgrad i el Bosna Sarajevo. Amb aquest últim va aconseguir els seus tres títols com a jugador: una Eurolliga el 1979, una Lliga a Iugoslàvia el 78 i una Copa en la mateixa temporada. Només va trigar dos anys a iniciar un camí diferent, al qual estava cridat des que botava una pilota sobre el parquet.

Bosna va ser el seu primer escenari com a tècnic i després va passar a formar part de les categories inferiors de la selecció nacional de bàsquet del mateix país, i d’Alemanya a partir de 1987. A Alemanya ha tingut dues etapes al capdavant del combinat nacional, amb el qual repetiria entre 2012 i 2014. La selecció nacional de Iugoslàvia arribaria entre 2001 i 2002. S’hi va proclamar campió del món amb Iugoslàvia a Indianapolis el 2002 i va obtenir un altre títol d’Eurobàsquet a Turquia, el 2001. Amb la selecció d’Alemanya va aconseguir la Medalla d’Or a l’Eurobàsquet de 1993, disputat al mateix país.

PEŠIĆ HA DIRIGIT LES SELECCIONS D’ALEMANYA I IUGOSLÀVIA I GRANS EQUIPS DE LLIGUES EUROPEES

Després d’aquella fase d’Eurobàsquet, Mundials i Jocs Olímpics, Pešić va alternar amb diversos equips europeus amb què va aconseguir grans gestes. Entre alguns, podem parlar de la Dinamo Moscou, l’Estrella Roja de Belgrad, el València o el mateix Barça. Si tenim en especial consideració el seu pas per Espanya, Pešić ha aconseguit dues Lligues ACB amb el Barça de manera consecutiva entre 2002 i 2004 i dues Copes del Rei amb el mateix equip, la de 2003 i, l’última, el 2018. Pešić ha aconseguit ser un dels grans reconeguts en la seva tasca com a entrenador de bàsquet gràcies a la seva manera d’entendre aquest esport i als èxits que sempre li han fet costat. A Alemanya va ser nomenat millor entrenador des de l’any 1995 fins al 1999; a més de rebre la Medalla al Mèrit de la Federació Alemanya de Bàsquet el 1994.

EL BARÇA HA GUANYAT EFECTIVITAT EN EL JOC DEFENSIU DES DEL RETORN DEL TÈCNIC CROAT I ES PRESENTA COM UN DELS GRANS ASPIRANTS A LA COPA

La passada temporada el seu nom va sonar com un reclam després de la destitució de Sito Alonso. Pešić havia aconseguit recuperar una gran imatge del Barça en la seva primera etapa com a tècnic i no va haver-hi gaires dubtes a l’hora de tornar a Can Barça. Des que va tornar, el Lassa ha tornat a ser un dels grans aspirants a tots els títols en què participa, amb l’últim gran èxit obtingut a Gran Canària, on es va alçar amb la Copa davant l’etern rival: el Real Madrid.

En aquesta edició, Pešić comptarà amb una plantilla que completen grans jugadors del nivell de Thomas Heurtel, Pau Ribas, Kevin Pangos, Aleix Font, Kyle Kuric, Jaka Blažič, Adam Hanga, Víctor Claver, Rolands Smits, Chris Singleton, Pierre Oriola, Ante Tomić, Artem Pustovyi i Kevin Seraphin. Ha quedat enrere l’època de Joan Carles Navarro, Roberto Dueñas, Bodiroga o Epi. Però el que mai no se’n va anar, el que continua volent fer créixer la seva llegenda amb el Barça, és Pešić.

Accepto les condicions d'ús.