ECONOMIA

#FinanzasXaFollowers V: la TAE, l’endeutament i els préstecs

Temps de Lectura: 5 minutos

#FinanzasXaFollowers V: la TAE, l’endeutament i els préstecs
Avatar

CaixaBank

18 Març, 2019


La cinquena entrega de “Finances per a followers”, el projecte de CaixaBank per impulsar l’educació financera i explicar, de forma amena i comprensible, els conceptes financers amb què ens trobem cada dia, arrenca, com és habitual, plantejant una pregunta en el perfil de Twitter de CaixaBank (@caixabank: Què és la TAE?

Un 44% dels enquestats respon que la TAE és l’interès que et cobra el banc. I no van mal encaminats. Però el nou capítol de “Finances per a followers”, que presenta l’experta en comunicació financera Rosa del Blanco, aprofundeix en aquesta qüestió i explica, en aquesta ocasió amb l’ajuda del periodista, runner i presentador d’Operación Triunfo Roberto Leal, els conceptes d’endeutament, préstecs… i, per descomptat, la TAE.

Què és, en primer lloc, l’endeutament? “L’endeutament és utilitzar diners prestats per comprar una cosa ara i pagar-la més tard, amb uns interessos o comissions”, assegura Rosa del Blanco. “Després, anirem tornant els diners a poc a poc, generalment en quotes mensuals”, afegeix.

L’endeutament no és, per tant, una cosa que sigui bona ni dolenta en si mateixa. Però el que sí que és important és ser previsor i evitar sol·licitar un préstec si es veu que no es disposarà de prou ingressos per retornar-lo. En general, els experts aconsellen no endeutar-se més del 30-40% dels nostres ingressos mensuals, inclòs el que paguem per l’habitatge.

“És com una carrera”, reflexiona el runner Roberto Leal. “Abans de córrer una marató, has de saber si pots córrer 5 km”. Del que es tracta, en el fons, és de ser conscient de la situació personal de cadascú i d’assumir quines són les possibilitats reals que es tenen.

“Finances per a followers” aborda l'endeutament, els préstecs i la TAE

I què és la TAE?

I què significa llavors la TAE? Són les sigles de taxa anual equivalent i el que reflecteix aquesta taxa és el cost d’un préstec. La TAE engloba les despeses, les comissions, els interessos i el termini de l’operació del préstec en qüestió. Però cal tenir molt en compte que el cost de la TAE no és l’única característica important que s’ha de valorar. No necessàriament ens hem de decidir pel préstec que ofereix la TAE més baixa, sinó que també cal tenir en compte la quota mensual que ens anirà millor pagar. Sol·licitar un préstec ha de ser, en definitiva, una decisió meditada.

El vídeo acaba amb cinc consells que cal seguir abans de sol·licitar un préstec:

  • Realment necessito comprar ara el producte?
  • Quant s’encareix un producte a través d’un crèdit?
  • Estudia i compara ofertes posant atenció a la TAE.
  • El préstec que vull sol·licitar té despeses de cancel·lació?
  • M’ofereixen altres productes financers amb el préstec?

I és que, en el fons, demanar un préstec és com córrer una marató, insisteix Roberto Leal: segons la situació en què et trobis, sigui la de la teva economia o la del teu cos, serà millor fer una cosa o l’altra.

“Finances per a followers” tornarà molt aviat amb una nova entrega. Recorda seguir el hashtag #FinanzasXaFollowers i el perfil de CaixaBank a Twitter, @caixabank, per estar informat.

Accepto les condicions d'ús.