ECONOMIA

Objectiu: mantenir el sector turístic en el podi

Temps de Lectura: 5 minutos

Objectiu: mantenir el sector turístic en el podi
Avatar

CaixaBank

16 Abril, 2019


El pes del sector turístic en l’economia espanyola és indubtable. Això no és una frase buida o formulada a la lleugera, sinó que ho diu l’OCDE: és el país d’aquest entorn en què la contribució d’aquest apartat al PIB és més important en termes relatius, concretament de l’11,1%. A més, és el segon amb una influència més gran del turisme en el treball, amb una taxa (13%) que duplica àmpliament la mitjana de l’OCDE (4,9%).

Les raons d’aquesta influència cal cercar-les en diversos factors. El clima, la seguretat ciutadana, el patrimoni històric i cultural o la gastronomia en són algunes. Tanmateix, aquests elements no expliquen per si sols per què Espanya es troba en el podi mundial del turisme. Una oferta turística de qualitat és l’ingredient que falta en aquesta llista d’explicacions.

Fa anys que les empreses turístiques espanyoles que componen el sector hoteler demostren la seva professionalitat i la seva iniciativa. Aquest ecosistema empresarial és clau perquè els turistes triïn Espanya com a destinació per a les seves vacances. Donar-li suport és una qüestió vital per a l’economia, però no només això. També és un reconeixement a l’esforç de tots els professionals que hi ha darrere d’aquests negocis.

Suport a mida

Perquè puguin dur a terme les seves iniciatives, les empreses hoteleres necessiten rebre un suport dissenyat a la seva mida. El finançament és un dels apartats més importants, i per això és necessària la presència d’entitats especialitzades. Per aquest motiu va sorgir CaixaBank Hotels&Tourism, que té com a objectiu oferir a les empreses del sector turístic l’atenció personalitzada que necessiten.

Només el 2018, CaixaBank Hotels&Tourism va concedir un total de 2.200 milions d’euros en crèdit al sector hoteler i d’altres allotjaments turístics, a través d’un total de 2.800 operacions. En aquest sentit, va augmentar el crèdit concedit un 46% respecte a 2017, quan va sumar 1.500 milions d’euros. Amb aquests resultats, l’entitat ha superat àmpliament l’objectiu establert a principis de 2018 de créixer el 20%.

CaixaBank Hotels&Tourism ofereix una línia específica de finançament per impulsar i dinamitzar el sector turístic i hoteler. Per fer-ho, manté acords amb més de quaranta federacions i associacions hoteleres, com la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), que canalitza l’acord a través de les cinquanta-una associacions hoteleres d’àmbit nacional, provincial, autonòmic i local que en formen part. Aquest conveni amb CEHAT, renovat el març del 2018, té una validesa de dos anys i, en un principi, preveia 3.000 milions d’euros en finançament. Tanmateix, una ampliació recent incrementarà fins als 4.000 milions d’euros aquesta línia de crèdit disponible per als seus associats.

Un moment dolç

Aquesta ampliació de la línia de crèdit que CaixaBank Hotels&Torurism canalitza a través de CEHAT és el reflex del bon moment que viu el sector. Un informe recent elaborat per CaixaBank Research apunta que el sector turístic mantindrà una evolució positiva el 2019. Tot un èxit si es té en compte que el sector va registrar un creixement sense precedents durant els últims anys.

Efectivament, després que l’entrada de turistes a Espanya batés rècords any rere any, el país va rebre prop de vuitanta-dos milions de visitants el 2018, una xifra similar a la registrada el 2017. Les previsions de CaixaBank Research apunten que el sector serà capaç de mantenir-la el 2019.

Aquestes previsions s’alineen amb les fetes per CEHAT i PWC per a aquesta Setmana Santa. Segons l’índex OHE Hoteler elaborat per aquestes dues entitats a partir d’una enquesta feta a professionals del sector, l’estabilitat serà la tònica d’aquestes vacances.

Així, la gran majoria dels hotelers enquestats espera que les pernoctacions es mantinguin. Fins i tot les perspectives sobre l’increment d’arribades de turistes nacionals són molt positives respecte al mateix període del 2018. També es preveu que es mantingui l’arribada de turistes procedents d’Alemanya, el Regne Unit i països nòrdics, amb un repunt en l’arribada de turistes procedents de França.

D’altra banda, l’informe sobre el sector elaborat per CaixaBank Research apunta també una tendència a l’atracció de turisme de més qualitat. Així, mentre que l’entrada de turistes el 2018 s’ha mantingut estable respecte al 2017, la despesa turística ha augmentat el 2,8% i la despesa diària, el 6,4%. Es tracta de xifres molt positives.

Com mantenir-se en el podi

Malgrat les bones perspectives, el sector turístic no pot abaixar la guàrdia. Per mantenir la seva posició, ha de fer front a possibles situacions com la recuperació dels seus principals competidors o un creixement econòmic més baix dels països emissors de turistes. Davant d’aquests reptes, experts de PWC aposten per mesures com invertir a millorar els productes i serveis, capacitar el capital humà o implantar processos tecnològics i de digitalització.

A l’hora d’afrontar aquests desafiaments, el finançament especialitzat és fonamental. Per aquesta raó, CaixaBank Hotels&Tourism va signar el 2018 més de quaranta convenis amb federacions i associacions hoteleres. A més, ha organitzat quaranta-cinc trobades amb empresaris referents del sector per tota la geografia espanyola.

CaixaBank Hotels&Tourism ofereix al sector hoteler una sèrie de productes i serveis diferencials per ajudar les seves empreses a optimitzar la seva rendibilitat i simplificar la seva activitat diària. Per fer-ho, té en compte les necessitats dels diferents subsectors dins d’aquest mercat, com ho són els establiments hotelers, els allotjaments turístics o els càmpings.

El catàleg de CaixaBank Hotels&Tourism inclou un dossier de productes específics i finançament adaptat a cada projecte, així com una anàlisi prèvia gratuïta. L’entitat assessora els seus clients sobre les seves inversions i fomenta la modernització de la planta hotelera existent. A més, promou el finançament de la compra d’actius hotelers i la de projectes de nova construcció, tant en l’àmbit urbà com en el de vacances.

Un equip de trenta professionals ofereix als clients de l’entitat un servei d’alt valor afegit. L’excel·lència, la qualitat i la proximitat són les bases d’aquesta oferta.

Donar suport al sector hoteler i destacar la importància de la seva contribució a l’economia espanyola és alguna cosa més que una estratègia. És una qüestió de justícia.

Accepto les condicions d'ús.