SOSTENIBILITAT

“El nostre propòsit és substituir la màxima quantitat de plàstic en el menor temps possible.”

Temps de Lectura: 5 minutos

“El nostre propòsit és substituir la màxima quantitat de plàstic en el menor temps possible.”
Avatar

CaixaBank

10 Setembre, 2019


Arancha Yáñez, fundadora i CEO de Feltwood, empresa guanyadora dels Premis EmprenedorXXI en la categoria Impact Tech

“Fa 70 anys, amb prou feines s’utilitzava el plàstic; per a la majoria de les aplicacions, hi ha alternatives.”

Feltwood és una empresa nascuda per oferir alternatives a l’ús massiu de plàstics. La companyia ha desenvolupat diverses tecnologies per substituir-los per materials industrials ecològics. Ho fan a partir de fibres 100% vegetals i biodegradables, procedents de productes agrícoles. La seva proposta va dirigida als fabricants que ja estan presents en el mercat, als quals proposen innovar amb apostes respectuoses amb el medi ambient. L’empresa ha estat guardonada fa poc amb un dels Premis EmprenedorXXI de CaixaBank en la categoria Impact Tech.

Què ha significat per a vosaltres com a empresa rebre un dels Premis EmprenedorXXI en la categoria Impact Tech?

El premi ens ha aportat, entre altres coses, molta visibilitat als mitjans de comunicació. S’han posat en contacte amb nosaltres nombroses empreses interessades en la nostra tecnologia. A més, ens ha proporcionat l’empenta financera necessària per sortir abans al mercat.

Quins són els problemes principals que genera l’excés de plàstic per al nostre planeta i per a les generacions futures?

El plàstic és un material que triga centenars d’anys a degradar-se. Mata 100.000 mamífers marins a l’any i incomptables peixos. Els petits trossos de plàstic, els anomenats microplàstics, contaminen el peix que mengem i l’aigua que bevem. Segons alguns estudis, el 90% de l’aigua embotellada i el 70% dels productes marins contenen aquests plàstics diminuts. Un grup de científics fins i tot els va arribar a trobar als intestins de les persones.

Per què vau decidir investigar altres materials que puguin substituir el plàstic?

Perquè hi ha poques alternatives al plàstic que siguin biodegradables i no contaminants. Moltes, a més, són poc duradores i més cares. Feien falta altres opcions de gran resistència i econòmicament competitives.

El vostre procés de recerca va començar com una cosa “casolana”. Com es porta a terme una investigació així sense comptar amb suport?

És complicat fer recerca i desenvolupament sense pertànyer a un centre de recerca o a una empresa. Al principi, quan el desenvolupament està en els inicis, no disposes de cap mena de suport. Un desenvolupament industrial requereix molts mitjans: motlles, anàlisis, prototips, etc. És molt car. Això és una cosa que, des de Feltwood, volem impulsar, perquè Espanya és, des de sempre, un país de grans inventors, molts dels quals també van fer el desenvolupament pel seu compte. És possible que estiguem perdent grans idees per com és de complex que un particular les porti a terme.

A partir de quin tipus de residus creeu els vostres materials industrials ecològics?

Creem els nostres materials a partir d’una àmplia gamma de vegetals. Això és molt important, perquè la producció no depèn de temporades o tendències. Tenim diversos tipus de materials segons la seva aplicació. Tots consten de fibres 100% vegetals, biodegradables i reciclables. Tenen molt bones característiques tècniques; per exemple, un dels materials Feltwood és similar a la fusta, però és diverses vegades més dur que qualsevol fusta. Un altre és un aïllant tèrmic amb millor coeficient d’aïllament que els productes que es comercialitzen avui dia.

Quins beneficis tenen els vostres materials per al medi ambient?

El principal benefici és que són biodegradables i fins i tot compostables. Això significa que, si acaben al mar, seran menjar per als peixos, i si acaben a la terra, adob. Pel que fa a contaminació, equivalen a un enciam. Un altre avantatge és que no és necessari talar arbres ni disposar de cultius específics per obtenir la nostra matèria primera. Així evitem la desforestació.

Arancha Yáñez, fundadora i CEO de Feltwood, empresa guanyadora dels Premis EmprenedorXXI en la categoria Impact Tech

Quines són les fases del vostre procés industrial?

En una primera fase, es transformen els residus agrícoles en la matèria primera Feltwood. En la segona fase es modela la matèria primera Feltwood per fabricar el producte final (un tauló, una safata…).

Per què no teniu la vostra pròpia fàbrica i veneu la vostra patent oferint formació a les empreses perquè elles mateixes produeixin el material?

El nostre propòsit és substituir la màxima quantitat de plàstic en el menor temps possible. Si ens centréssim en la fabricació, tindríem un creixement molt més lent; si ensenyem a altres la forma de fer-ho, la producció serà molt més gran. Una producció més elevada amb materials Feltwood suposarà una menor producció amb materials contaminants, com el plàstic, i una menor petjada de carboni.

Com han reaccionat les empreses productores de plàstic davant els vostres productes?

Tant la normativa com la pressió dels consumidors fan que aquestes empreses busquin alternatives ecològiques amb les quals fabricar els seus productes. Això ha despertat molt interès en els nostres materials, i ha fet que moltes empreses s’interessin per la nostra solució. Som una alternativa a molts tipus de plàstic i a moltes de les seves aplicacions. Desafortunadament, no podem substituir tot el plàstic, però continuarem investigant.

Aviat entrarà en vigor la normativa europea que prohibeix utilitzar plàstics d’un sol ús. És possible un món sense plàstic?

Fa 70 anys, amb prou feines s’utilitzava el plàstic; per a la majoria de les aplicacions hi ha alternatives. Per descomptat hi ha usos, com en medicina, en què el plàstic és, de moment, imprescindible.

També proposeu canvis en l’elaboració de materials alternatius als plàstics durs, com per exemple les peces d’un Lego. Quina acceptació està tenint aquesta alternativa entre aquest tipus d’empreses?

Encara no s’ha posat en contacte amb nosaltres cap empresa de joguines. És evident que la normativa influeix molt en l’interès que tenen les empreses a utilitzar materials ecològics. En altres sectors, com el dels productes rebutjables, els embalatges i els materials de construcció, en què sí que hi ha normatives que fomenten els materials biodegradables, l’interès és molt més gran.

Quins són els vostres projectes de futur? Penseu en la internacionalització?

Començar amb la producció industrial amb els nostres materials en diversos sectors i en l’àmbit internacional, i continuar el desenvolupament de nous materials per a altres aplicacions. Des del primer moment, creiem que l’expansió de la tecnologia ha de ser internacional. Diverses companyies europees i llatinoamericanes ja s’han interessat per la nostra tecnologia.

Accepto les condicions d'ús.