ECONOMIA

On buscar feina a Europa sense que t’afecti el Brexit

Temps de Lectura: 5 minutos

On buscar feina a Europa sense que t’afecti el Brexit
Avatar

CaixaBank

07 Novembre, 2019


Davant els dubtes que ha generat el complicat divorci entre els socis europeus, molts treballadors busquen dins el mercat laboral únic l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera sense les incerteses del Brexit

El Regne Unit sempre sona com una de les destinacions preferides per als espanyols que busquen feina a l’estranger. La possibilitat d’aprendre el tercer idioma amb més parlants natius, una àmplia oferta de feina i la seva proximitat amb Espanya són tres de les raons principals per les quals aquest país és atractiu per treballar-hi. Tanmateix, alguna cosa ha canviat des que, el 2016, els britànics van decidir dir goodbye als seus veïns de la Unió Europea (UE).

El famós Brexit, que ja ha prorrogat dues dates límit, s’ha convertit en un autèntic embolic de votacions, negociacions i equilibris vora l’abisme. Aquest llarg estira-i-arronsa a tres bandes entre el Govern britànic, el seu Parlament i la Unió Europea ha tingut com a conseqüència una important inseguretat per als europeus que treballen o volen treballar al Regne Unit i no saben del cert com serà el marc legal que regularà la seva estada en aquell país.

Els efectes d’aquesta inseguretat no s’han fet esperar. El nombre d’espanyols que es van inscriure a la Seguretat Social britànica per poder treballar en el seu territori es va desplomar el 23% durant els dotze mesos anteriors al setembre de 2018. Si es comparen aquestes xifres amb les corresponents a 2015, abans del referèndum del Brexit, la reducció assoleix el 42%. Els altres ciutadans de la Unió Europea segueixen el mateix camí: a mitjan 2018, la immigració neta procedent de la UE al Regne Unit era la meitat de la registrada en els anys previs al referèndum.

Una mirada a Europa

Davant la situació que viu el Regne Unit durant aquest llarg procés d’abandonament de la Unió Europea, els espanyols que volen treballar a l’estranger busquen alternatives. El territori europeu mateix n’ofereix algunes de molt interessants, que demanden perfils estrangers per cobrir llocs en la seva oferta laboral.

Segons les dades ofertes per la mateixa Unió Europea a través d’Eurostat, hi ha diversos països que deixen part dels seus llocs vacants sense cobrir. Les últimes dades disponibles, que es refereixen al quart trimestre de 2018, indiquen que el país que va deixar un percentatge més elevat de vacants durant aquest període va ser la República Txeca, amb el 6%, seguit de Bèlgica i Alemanya (3,4%), a més d’Àustria (3,1%) i els Països Baixos (2,9%).

Per part seva, el portal Eures de la Unió Europea, que ajuda a posar en contacte candidats i ocupadors de diferents països, disposava el mes d’abril passat d’un total de 3,5 milions de llocs oferts a través d’1,9 milions de vacants. Els països que oferien més llocs eren Alemanya (1,56 milions), la República Txeca (301.170), Bèlgica (287.980), França (220.927), Bulgària (197.957) i Suècia (168.058). El Regne Unit quedava molt més lluny, amb poc més de 40.000.

Hi ha molts països que necessiten buscar talent fora i als quals es pot recórrer. Permeten viure l’experiència de treballar fora d’Espanya i gaudir, alhora, dels avantatges dels treballadors comunitaris. Tot seguit s’esmenten alguns dels més atractius.

Alemanya

El país germànic encapçala pràcticament tots els rànquings europeus de cerca de talent. Tant és així, que el Govern alemany mateix ha decidit impulsar una llei per atreure mà d’obra qualificada procedent de països extracomunitaris, per tal de cobrir el dèficit que pateixen alguns sectors i regions del país. L’envelliment progressiu de la seva població tampoc no ajuda a aconseguir que el país sigui autosuficient pel que fa al treball.

En el cas dels ciutadans comunitaris, com els espanyols, ho tenen molt més senzill per accedir al mercat laboral alemany. Segons l’Institut per a la Recerca del Mercat de Treball i el Treball (IAB), el nombre més elevat de llocs que es queden sense cobrir al país es troba en el sector serveis. De totes maneres, el dèficit també és notable en la construcció, la distribució, la comunicació, les finances i fins i tot el sector agrícola.

Pel que fa als perfils concrets que cal cobrir, els més difícils de trobar en el mercat laboral alemany són enginyers, tècnics especialitzats i professionals de l’àmbit de la salut.

Bèlgica

El cor de la Unió Europea també cerca talent. Segons el portal Eures, el clima econòmic favorable ha conduït a un increment en el nombre de vacants laborals al país en els últims anys.

A Bèlgica, són sobretot les mitjanes i grans empreses les que busquen talent. Per sectors, destaquen l’immobiliari, el científic i els serveis administratius. També el mercat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) presenta una important demanda de treball. En tots aquests, són els candidats amb el nivell d’estudis més elevat els que més busquen les empreses.

Tanmateix, altres mercats ofereixen també oportunitats a candidats amb menys qualificacions, com el sector HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), el comerç o el transport.

Irlanda

En el cas d’Irlanda, es conjuga un dels grans atractius del Regne Unit, l’idioma, amb la inexistència d’una de les seves principals traves, el Brexit. De fet, Irlanda es considera un dels mercats més oberts del món per la seva elevada interacció amb l’estranger.

La major part de les vacants en aquest país es concentren en el sector financer, en activitats tècniques i científiques (arquitectura, enginyeria, investigacions de mercat, proves i anàlisis…), en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, juntament amb el de la salut i el treball social.

Suècia

Aquest país destaca per la varietat de llocs de treball que necessita cobrir. Suècia és un dels membres de la Unió Europea que han vist créixer la seva demanda de treball en els darrers anys. Les previsions per als propers exercicis també apunten al fet que es mantindrà elevada. Això sí, les empreses en aquest país requereixen, com a mínim, educació secundària dels seus candidats. Amb prou feines hi ha oferta per a nivells educatius baixos.

Actualment, hi ha ben poca competència per a llocs d’infermeria i auxiliars, enginyeria, personal informàtic qualificat i educadors, entre d’altres. La digitalització de les organitzacions també influeix en la demanda de treball en àrees molt diverses. Finalment, cal destacar les oportunitats per a cuiners, reparadors de vehicles i conductors de camió, entre altres perfils.

Totes aquestes són opcions interessants per als qui vulguin gaudir de l’aventura de treballar a Europa sense preocupar-se per les incerteses del Brexit.

Accepto les condicions d'ús.