SOSTENIBILITAT

Voluntariat on-line: com ajudar (i deixar-se ajudar) en quarantena

Temps de Lectura: 5 minutos

Voluntariat on-line: com ajudar (i deixar-se ajudar) en quarantena
Avatar

CaixaBank

27 Març, 2020


Sol ser en les adversitats quan l’ésser humà treu el millor de si mateix. La història està plena d’herois i personatges exemplars que van donar el do de pit quan la societat més ho necessitava. N’hi ha prou de repassar alguns noms com els de Winston Churchill  en la II Guerra Mundial, María Pita i el seu coratge per repel·lir les envestides del corsari Drake o fins i tot San Roque  i la seva lluita contra la pesta. Quan venen mal donades, és el moment d’arromangar-se i ajudar els altres. Tanmateix, com fer-ho en temps de quarantena? Resulta que el voluntariat on-line és una excel·lent iniciativa per a això.

La crisi del coronavirus ha fet coincidir dues realitats de manera simultània. D’una banda, la de col·lectius vulnerables que acusen especialment la situació de confinament, com ara malalts, gent gran, persones amb discapacitat i fins i tot nens. De l’altra, milers de persones que es veuen obligades a romandre a les seves cases, però que estan desitjant ajudar-les. En aquesta situació, Internet s’ha convertit en el pont perfecte per unir les unes amb les altres.

Voluntariat contra la soledat

Precisament la situació d’aïllament que deriva de l’estat d’alarma, que restringeix el moviment dels ciutadans, ha agreujat alguns problemes que ja hi havia en la societat de manera poc visible. Un d’ells és la soledat, especialment en col·lectius vulnerables.

Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que, a Espanya, poc més de dos milions de persones més grans de 65 anys viuen soles. A més, hi ha 372.985 places en residències de gent gran, segons el CSIC, de les quals al voltant del 80% estan ocupades. L’aïllament per l’estat d’alarma posa aquestes persones en una situació de risc. En no poder sortir a socialitzar o rebre visites, s’accentua la seva soledat. Un problema que també afecta especialment persones amb discapacitat i malalts.

La situació actual també ha alterat la vida de molts altres col·lectius. Els canvis en les rutines i l’aïllament poden influir en l’estat anímic de qualsevol ciutadà. És en aquest context on el voluntariat on-line pot ajudar tant qui el presta com qui el rep. La clau per tenir a ratlla la soledat i els seus efectes es pot aconseguir amb un simple clic.

Internet i voluntariat, la barreja perfecta

La popularització d’Internet va portar a la posada en marxa de les primeres iniciatives de voluntariat on-line a mitjan anys 90. Va ser llavors, el 1995, quan Steve Glikbarg va posar en marxa la plataforma Impact Online i va utilitzar per primera vegada el terme “voluntari virtual”.

La mateixa ONU ja va advertir del potencial que pot tenir Internet per al voluntariat fa dues dècades. Va ser llavors, l’any 2000, quan va posar en marxa el seu Programa Internacional de Voluntariat en Línia. Des de llavors, s’han posat en marxa centenars d’iniciatives a tot el món per part de tota mena d’organismes, companyies i institucions.

La possibilitat de desenvolupar tasques de voluntariat on-line presenta un triple avantatge. D’una banda, ajuda a descarregar de treball molts voluntaris que desenvolupen la seva tasca sobre el terreny. També té el potencial d’arribar a múltiples persones a tot el món, cosa que promou la diversitat dins la mateixa activitat de voluntariat i amplia la seva accessibilitat a tota mena de persones.

A més, és una excel·lent porta d’entrada per a aquelles persones interessades a desenvolupar aquest tipus de tasques altruistes. Una oportunitat que avui és més pertinent que mai, quan milions de persones a tot el món romanen a les seves llars per frenar l’expansió del coronavirus.

De la idea a l'acció

Precisament la quarantena ja ha donat lloc a diverses iniciatives de voluntariat on-line que intenten pal·liar els seus efectes. Les hi ha vinculades al voluntariat informal, que realitzen directament els ciutadans sense mediació d’una organització formal que coordini la seva feina. També el voluntariat formal, que és el que organitzen entitats no lucratives, ha trobat a internet un gran aliat per desenvolupar la seva tasca en aquests temps.

Entre les iniciatives de voluntariat informal destaca la que protagonitzen estudiants universitaris, que s’han organitzat a través de les xarxes socials per ajudar alumnes d’instituts que preparen la selectivitat. La interrupció de les classes presencials ha deixat aquests joves en una posició complicada, en què aclarir dubtes o ampliar coneixements no els resulta tan senzill. Gràcies a Internet i la col·laboració desinteressada d’aquests voluntaris, ho podran fer més fàcilment.

Altres iniciatives nascudes a l’ombra de la pandèmia de coronavirus posen en contacte a través d’Internet persones que necessiten ajuda amb col·laboradors disposats a prestar-la. També altres plataformes ofereixen possibilitats de col·laboració on-line qualificades, com l’actualització de pàgines web o la creació de blogs per a ONG.

L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” també ha posat en marxa accions de voluntariat on-line dissenyades a mida de les circumstàncies que estem vivint. A través de la seva pàgina web, ofereix la possibilitat de participar en diferents accions a qualsevol persona interessada a col·laborar.

Entre les iniciatives destaquen l’enviament de cartes o la realització de trucades a gent gran que viuen en residències i que es veuen sotmeses a aïllament a causa de la crisi del coronavirus. L’acompanyament també es proposa per a gent gran que viu sola.

També el contacte amb persones amb discapacitat, malalts i fins i tot personal sanitari que passen molt temps en entorns tancats i necessiten suport. Els nens, que també acusen de manera especial els desavantatges del confinament, protagonitzen altres activitats relacionades amb classes de reforç o entreteniment. També ells poden participar com a voluntaris elaborant grues de paper en benefici d’una ONG.

El voluntariat on-line i a distància pot marcar la diferència per a moltes persones, tant voluntaris com beneficiaris. Avui, més que mai.

Accepto les condicions d'ús.