ECONOMIA

Com estalviar en calefacció de manera fàcil, ràpida i econòmica

Temps de Lectura: 5 minuts

Com estalviar en calefacció de manera fàcil, ràpida i econòmica
Avatar

CaixaBank

12 Novembre, 2018


Ja és aquí! Gairebé sense tenir temps per treure la roba d’abric de l’armari i quan les fulles dels arbres encara estan canviant de color, el fred ha decidit que no n’entén, de tardors, i ja s’ha instal·lat a les nostres vides… i a les nostres llars. Arriba l’època de l’any en què no tan sols dubtem què posar-nos a l’hora de sortir al carrer, sinó també de com hem de condicionar la nostra llar per sentir-nos-hi més còmodes i, naturalment, per estalviar en calefacció i que la factura de la llum o de gas no ens deixi tremolant al final del mes.

Perquè el cost d’escalfar la llar és un tema ben seriós. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el consum en calefacció pot arribar a suposar fins al 70% de la despesa energètica d’una llar mitjana, cosa que traduïda en euros suposa que cada llar espanyola gasta uns 500 euros l’any en calefacció. És evident que la xifra té grans matisos depenent de la zona geogràfica on visquem, del tipus d’habitatge i, sobretot, de l’atenció que posem a l’hora de seguir aquests consells per estalviar en calefacció.

El primer de tot és aïllar-se

Quan sortim al carrer en ple hivern, el primer que fem és assegurar-nos que portem els guants, potser una gorra i, naturalment, que dúiem l’abric ben cordat. Amb una llar passa el mateix: per estalviar en la calefacció i mantenir un ambient agradable és fonamental dedicar una mica de temps a aïllar l’habitatge.

Hi ha moltes maneres de protegir casa nostra o el nostre pis contra el fred. N’hi ha algunes que requereixen una mica d’inversió, com ara la instal·lació de finestres aïllants o el segellat de les caixes de les persianes, però n’hi ha d’altres de molt més senzilles, com ara abaixar les persianes perquè facin d’aïllant, assegurar-nos de tancar bé totes les portes i mantenir la calefacció concentrada a les zones de l’habitatge on passem més temps.

Un bon aïllament té un cert cost econòmic, sobretot a les llars antigues, però paga la pena perquè les pèrdues de calor poden fer que gastem al voltant d’un 30% més en energia o en gas.

Treure els abrics, canviar l'edredó… i revisar la caldera!

De la mateixa manera que preparem l’armari o la roba de llit per fer front a la davallada de temperatures, també cal comprovar que la caldera funciona correctament: amb una trucada al tècnic de confiança n’hi ha prou per afrontar l’hivern amb garanties.

A més a més, una cosa que podem fer nosaltres mateixos i de manera molt senzilla és purgar els radiadors; és a dir, assegurar-nos que no hi ha bombolles d’aire que en dificultin el funcionament. I sí, és molt més senzill del que sembla.

Com estalviar en calefacció de manera fàcil, ràpida i econòmica

La calefacció, en el seu grau just

Pocs debats més encesos poden aparèixer a casa que el de la temperatura a la qual volem posar la calefacció: per als uns, arribar als 28 graus és el súmmum del benestar, mentre que per als altres significarà tornar a l’estiu més calorós de tots. El fet cert és que, més enllà de gustos personals, per cada grau que augmentem la temperatura de la calefacció el consum energètic s’incrementa un 7%. Cal rumiar-s’ho bé i amb calma.

Així, doncs… A quina temperatura hauria de climatitzar la meva llar? Aquí recorrem a una opinió objectiva, la de l’IDAE, que ens marca entre els 21 i els 23 graus la franja de temperatura de confort, tot i que aquestes dades tenen un matís important.

Vesteix d'hivern, també a casa

A l’hivern no sortim al carrer com si fos estiu… i a casa tampoc no hauríem d’anar vestits igual. El tipus de vestimenta que portem és un factor clau que moltes vegades passem per alt. Posar la calefacció a 21 graus i relaxar-nos al sofà amb pantalons curts i samarreta és una temptació per apujar la temperatura un, dos o tres graus més, amb el consegüent increment del consum energètic i de la factura. Naturalment, no es tracta d’anar per casa amb bufanda, però si protegim bé els peus, el pit i els braços ens pot ajudar a entrar en calor sense haver d’apujar la calefacció.

Comprèn les necessitats de la teva llar

Mida, antiguitat, nombre d’habitacions, orientació, materials de construcció… Hi ha nombrosos factors que poden influir en el cost de la calefacció d’una llar. Per això cal conèixer-ne els ‘punts febles’, per poder adoptar les solucions adequades i, sobretot, per escollir quin tipus de sistema de calefacció ens convé més.

Instal·lació de gas, aparells de climatització, petits electrodomèstics de calor… Hi ha moltíssimes opcions! En cas que veritablement vulguem aconseguir el màxim estalvi en calefacció, una bona estratègia és consultar amb experts que ens assessorin sobre els sistemes de calefacció més adequats per a la nostra llar

Vigila l'eficiència energètica i la teva petjada ecològica

Avui dia és molt senzill saber quanta energia gasten els electrodomèstics de casa nostra gràcies a les etiquetes d’eficiència energètica que tenen la gran majoria d’aquests aparells.

Com estalviar en calefacció de manera fàcil, ràpida i econòmica

La llista és molt senzilla d’interpretar, tal com explica el Ministeri per a la Transició Ecològica, que valora els electrodomèstics més eficients amb una A+++ —són, sens dubte, els més recomanables— i amb una D els que ‘malbaraten’ més energia.

A l’hora de comprar un electrodomèstic —i no tan sols els relacionats amb la calefacció—, tenir en compte aquesta etiqueta ens ajudarà en el futur estalvi energètic i, més important encara, a saber quina és la nostra petjada ecològica i com és de sostenible la nostra llar.

Accepto les condicions d'ús.