INNOVACIÓ

Compres segures en línia: set consells per a aquest Black Friday

Temps de Lectura: 5 minuts

Compres segures en línia: set consells per a aquest Black Friday
Avatar

CaixaBank

27 Novembre, 2019


Anar al supermercat, renovar l’armari o reservar les vacances mai no ha estat tan fàcil. El comerç electrònic ha revolucionat la nostra manera de comprar. Des del saló de casa o l’autobús, qualsevol lloc és bo per visitar una botiga en línia, i per això cada vegada més persones s’apunten a aquest tipus de compres.

El Black Friday és un dels moments de l’any en què més comprem en línia. De fet, Google estima un creixement en les vendes del 220 % durant aquesta setmana respecte a la resta de l’any.  Per aquesta raó, no sobra recordar algunes mesures de seguretat que t’ajudaran a fer que les teves compres en línia no només siguin còmodes i pràctiques, sinó tan segures com es pugui.

Atenció amb les superofertes i els enllaços

La setmana del Black Friday és molt propícia per rebre un bon nombre d’ofertes comercials en el correu electrònic. Probablement veuràs que algunes anuncien preus molt per sota dels habituals. Si alguna oferta sembla ser massa bona per ser certa, hauries de sospitar. Els preus anormalment baixos són l’esquer perfecte per atreure compradors incauts. Per aquest motiu, et recomanem que investiguis altres llocs web i distribuïdors per confirmar el valor real de mercat de l’article.

Però les estafes no només es troben en el correu electrònic. Cal que paris atenció també a les ofertes que t’arribin per altres canals, com ara missatges de WhatsApp o finestres emergents. Encara que puguin despertar el teu interès, pren-te uns instants per analitzar la legitimitat del venedor abans de comprar. També has de fer-ho abans d’obrir enllaços o fitxers adjunts que puguin contenir.

Com saber si un lloc web és legítim

Fixa’t bé en l’enllaç i revisa que sigui correcte. Hi ha vegades en què el canvi d’una sola lletra per una altra de similar pot ser suficient per confondre’t. A més, per saber si les teves compres es desenvoluparan en un entorn segur, has de comprovar si l’adreça web de la botiga compta amb un cadenat i comença per https://. Això t’indicarà que el lloc web compta amb el certificat que garanteix la codificació de la teva informació personal.

Això sí, has de tenir en compte que alguns «ciberdelinqüents» són capaços de falsificar-lo. Per això, convé que facis clic en el cadenat per comprovar que el certificat digital està en vigor i que es correspon realment amb el del web al qual vols accedir.

Utilitza sempre connexions segures

Recorda que utilitzar connexions públiques per fer les teves compres en línia pot posar en perill la seguretat d’aquestes operacions. Per això, sempre que hagis d’introduir dades bancàries per fer transaccions has d’assegurar-te que ho fas a través d’una xarxa wifi coneguda i segura.

Com descobrir detalls sospitosos

L’aspecte general del lloc web pot donar-te moltes pistes sobre la seva legitimitat.

Alguns webs fraudulents cometen certs errors de disseny que els delaten: utilitzen diversos tipus de lletra diferents en la mateixa pàgina, inclouen imatges de baixa qualitat i reprodueixen textos mal traduïts, entre altres detalls a què has de prestar atenció.

Certificat de comerç electrònic segur

Convé que prioritzis les teves compres en botigues que comptin amb servei de Comerç Electrònic Segur (CES), com ara Verified by Visa o Mastercard Secure Code.

En utilitzar aquest servei, hauràs de confirmar cada compra en línia que facis mitjançant un codi que rebràs per SMS o una clau fixa. Això afegirà seguretat als pagaments que facis a través d’internet.

Les opinions dels altres compten

És possible que sospitis de la veracitat de la botiga o que hagis d’escollir entre diferents opcions. No importa el motiu: és molt recomanable que facis sempre una cerca prèvia per trobar referències d’altres usuaris. És possible que altres compradors hagin compartit la seva experiència a internet i puguin ajudar-te a triar l’opció més segura o la que millor s’adapti a tu.

Revisa els teus comptes

Aquest és un hàbit que t’ajudarà a guanyar en seguretat. Si revises periòdicament l’estat de les teves targetes i comptes, podràs detectar ràpidament si ha passat alguna cosa estranya. Comprova que tots els moviments els has fet tu, especialment després d’efectuar algun pagament en un comerç electrònic. Si tens algun dubte o sospita, contacta amb la teva oficina bancària com més aviat millor.

Augmentar la seguretat de les teves compres en línia és molt recomanable perquè gaudeixis del millor Black Friday. Mantenir fora de perill les teves dades i els teus diners et resultarà més fàcil si prens aquestes precaucions senzilles que milloraran la teva experiència.

Accepto les condicions d'ús.