ECONOMIA

Estalvi i jubilació: Quatre claus que has de tenir en compte

Temps de Lectura: 5 minutos

Estalvi i jubilació: Quatre claus que has de tenir en compte
Avatar

CaixaBank

14 Desembre, 2016


A quina edat he de plantejar-me seriosament l’estalvi per a la jubilació? Com puc estalviar de manera senzilla i controlada? Quants diners he de tenir estalviats als 30? I als 40? Quines coses puc fer en el dia a dia per cultivar l’estalvi?

En aquest post t’oferim una guia senzilla per resoldre els dubtes que ens envaeixen a tots quan pensem en un pla de pensions .

1. Una jubilació tranquil·la.

El sistema de pensions espanyol travessa un moment complex. Les projeccions de l’INE asseguren que 1 de cada 3 ciutadans tindrà més de 65 anys el 2066. La piràmide poblacional s’inverteix progressivament i és difícil pensar que quan arribi la nostra jubilació tindrem una pensió que ens permeti viure d’acord amb les nostres expectatives. Ara, tornem a la pregunta del milió: quants diners he d’estalviar per tenir una jubilació adequada al meu projecte de vida? VidaCaixa, basant-se en una anàlisi de Rob Berger a la revista Forbes sobre l’anomenat Fons de Llibertat Financera, li va fer aquesta pregunta a Enrique Borrajeros, president del Comitè de Comunicació de l’European Financial Planning Association (EFPA). Valorant en tot moment les excepcions de cada cas, l’expert estima que “una persona de 30 anys amb l’objectiu d’assolir 3.000 euros mensuals per a la jubilació haurà de fer aportacions de 280 € i anar incrementant un 7% anual aquesta aportació”.

T’interessa conèixer el teu cas particular? Pots accedir al simulador de jubilació.

2. Les claus de l’estalvi

Antonio Trueba, director general de VidaCaixa, les resumeix en aquest vídeo d’un minut.

  • Temps: com més aviat es comenci, millor: “als 65 anys valdrà igual l’estalvi que es va fer entre els 25 i els 35 que el que es va fer entre els 35 i 65”.
  • Constància: quan es comença a estalviar fa la sensació que s’aconsegueix molt poc, però desistir és un error. “Si es persevera, al final els passos es van allargant”. Estalviar cada mes com si fos una despesa fixa és fonamental.
  • Rendibilitat: hi ha desenes de productes per a desenes de clients. L’ajuda dels professionals és bàsica per saber quin s’adequa més a les nostres necessitats.

3. Eines bàsiques

  • El pla de pensions : un producte d’estalvi amb avantatges fiscals que serveix com a complement de la pensió pública. Es poden aportar un màxim de 8.000 euros anuals i la quantitat és deduïble de la declaració de la renda.
  • El PIES: sigles del pla d’individual d’estalvi sistemàtic, és una eina a llarg termini amb interès garantit. El límit d’aportació és el mateix, tanmateix, la diferència és que el màxim per contribuir durant vida del producte són 240.000 euros. Es pot disposar dels diners sempre que es vulgui, tanmateix, l’impacte fiscal només s’obtindrà quan es retirin els diners.
  • AIELT: l’assegurança d’estalvi individual a llarg termini és un producte ideat per a persones que volen estalviar durant almenys cinc anys. Un cop transcorregut aquest període es poden rescatar les aportacions realitzades amb exempcions tributàries dels rendiments. La diferència amb el PIES és que no hi ha cap límit històric d’aportació i, a més, té més flexibilitat que el PIES: es poden aportar des de 6 euros al mes i l’eina disposa de liquiditat immediata sense penalització.

4. Els petits detalls

Molts experts opinen que petites accions en el nostre dia a dia poden comportar un estalvi considerable: portar el menjar a la feina, revisar els contractes de subministraments, reconsiderar les tarifes de l’smartphone o la televisió, plantejar-se si deixar el gimnàs o no si no hi anem amb regularitat o anar caminant o en bicicleta als llocs… poden suposar fins a 600 € d’estalvi cada mes.

Això és un guia de lectura ràpida per a l’estalviador. Si t’interessa descobrir informació més específica, visita el blog de VidaCaixa.

Accepto les condicions d'ús.