ECONOMIA

D’Up a Bee Movie: cinc pel·lícules que ajuden els nens a entendre l’economia

Temps de Lectura: 4 minuts

D’Up a Bee Movie: cinc pel·lícules que ajuden els nens a entendre l’economia
Avatar

CaixaBank

28 Agost, 2023


Ensenyar finances als nens pot semblar una cosa complicada, però el cinema ens pot ajudar en aquesta tasca. Les pel·lícules infantils són una excel·lent manera a través de la qual els petits es puguin familiaritzar amb alguns conceptes econòmics bàsics, com el valor de l’estalvi, la competència o l’economia circular.

Aquests cinc títols són una mostra d’això.

Up

Una bellíssima i commovedora història que tracta, entre altres qüestions, el valor de l’estalvi. En aquesta pel·lícula, els seus protagonistes estalvien durant anys per emprendre un viatge somiat. Encara que una tragèdia els impedeix efectuar el viatge, la pel·lícula mostra com els recursos acumulats a través de l’estalvi poden ajudar a salvar situacions inesperades.

Paddington 2

En aquesta pel·lícula, l’osset Paddington decideix fer un regal a la seva tieta, que aviat complirà 100 anys. És una història adorable en què l’osset es fixa un objectiu —regalar un llibre a la tieta, que tant ha fet per ell— i treballa per obtenir els recursos necessaris per aconseguir-ho. És a dir, mostra als nens el valor de l’esforç, d’on surten els diners realment —del treball— i de la importància d’estalviar per complir els objectius.

El nen que va domar el vent

Aquesta pel·lícula està basada en fets reals i explica la història d’un nen de 13 anys, fill de grangers, que viu a Malawi. El noi s’inspira en un llibre de ciències per construir una turbina de vent i salvar el seu poble de la fam.

En aquesta pel·lícula es fa patent el delicat equilibri entre el medi ambient i l’economia, ja que mostra com una sequera provoca la ruïna de les collites a la granja familiar del protagonista, així com les dificultats que suposa per a la gent de la zona.

També destaca la necessitat d’obtenir recursos, la cooperació i la persistència per convertir una idea —construir un molí de vent més gran capaç d’extreure aigua subterrània— en una realitat. L’economia circular també es posa en valor, ja que el protagonista construeix el molí a partir de materials trobats a la seva comunitat.

Charlie i la Fàbrica de Xocolata

El clàssic de Roald Dahl, portat al cinema en diferents ocasions, explica la història d’un emprenedor d’èxit —Willy Wonka—, que, invertint en el seu propi negoci, aconsegueix aixecar un imperi de la xocolata des dels seus orígens en una petita botiga de barri.

Entre les millores que van ajudar a fer créixer el seu negoci, hi ha un producte totalment innovador —un gelat que es podia deixar al sol en un dia calorós sense que es fongués—, o el desenvolupament d’infraestructura per escalar la seva producció —la fàbrica de xocolata més gran de la història—.

La competència i l’espionatge industrial també formen part integral de la història, ja que condueixen a un acomiadament col·lectiu en la fàbrica de xocolata en què es va veure involucrat l’avi de Charlie, el nen protagonista, i que acaba per afectar tota la família.

Bee Movie

Com és la vida laboral quan acabem els estudis? I la relació entre oferta i demanda? Per què és important el consum per a l’economia i la societat?

Bee Movie és una interessant pel·lícula que explica la història d’una jove abella acabada de graduar i preparada per incorporar-se a la indústria del seu rusc, que, lògicament, es dedica a la producció de mel.

L’abella acaba en una batalla legal amb els humans que busca prohibir el consum de la mel que produeixen les abelles. L’èxit de la seva querella li fa descobrir que la demanda de mel per part dels humans és necessària perquè el rusc segueixi funcionant, que les abelles tinguin feina i que puguin seguir pol·linitzant flors.

Accepto les condicions d'ús.